Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Végleg tönkre tenné az egészségügyet a Fidesz

2011.08.13

Az új Munka törvénykönyve miatt előre láthatóan csökkenni fog az egészségügyi dolgozók keresete, aminek következtében az orvosok és szakdolgozók elvándorlása tovább fokozódhat az ágazatból. A Fidesz ezzel az egészségügyi ellátást veszélyezteti, ami már így is riasztó állapotban van az Orbán-kormány egy éves tehetetlensége, dilettáns gazdaság- és egészségpolitikája miatt.

Roppant egyszerű kiszámolni, mivel jár, ha valaki elveszti a műszakpótlékait. Vegyünk egy átlag egészségügyi dolgozót, aki három műszakban teszi a dolgát. A Fidesz tervei szerint elveszti az éjszakai pótléka 35 százalékát, és a délutáni pótlék elvétele 5-7 százalék veszteséget okoz. Ezen felül elbukik még 6 százalékot a fizetéséből a munkavállaló azzal, hogy az éves 2100 munkaórát 300-al növeli az Orbán-kormány, de a túlórapótlékot nem köteles kifizetni a munkáltató. Így összességében munkabérének 23-25 százalékát veszti el Orbán Viktor forradalmi hevületének hatására. Forintosítva így néz ki mindez: egy bruttó 100 ezer forintot kereső egészségügyi dolgozó a műszakpótlékokkal együtt ma bruttó 150-160 ezer forintot vihet haza. Ez Orbán Viktoréknak hála bruttó 115 ezer forint lesz, azaz 35-45 ezer forinttal keres majd kevesebbet.

Márpedig az eddig is alacsony fizetésből élő egészségügyi dolgozók egy ekkora veszteséget nem lesznek képesek elviselni és elhagyják szeretett pályájukat. Viszont akkor üres kórházakba mehet a beteg teljesen feleslegesen, mert nem lesz ember, aki meggyógyítaná. Ugyanakkor a fenti agyrém kormányzati kitalálói a maguk által szervezett VIP kórházban kezeltethetik magukat.

Félreértés ne essék, a Fidesz által az igazságtalan adórendszerrel megtámogatott tehetősebbek simán kifizetik a magánkórházakat, tehát megint csak az átlagos vagy átlag alatt keresők járnak rosszul, mert nekik nem jut majd egészségügyi ellátás. Azaz Orbán Viktor kormánya megint a dolgozó emberek életminőségét rongálja intézkedéseivel.

Orbán Viktornak ideje lenne a nemzet elé állnia, és a kijelentenie, hogy minden teher a népé, minden haszon a miénk. Ezzel végre igazat mondana Az Ember, Aki Soha Sem Hazudott.

Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy ezt a tervezetet haladéktalanul vonja vissza és fejezze be a dolgozó polgárok, ”a zemberek” további megszorításait.

 

Garai István Levente,

az Egészségügyi bizottság tagja,

országgyűlési képviselő

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.