Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Tiszaújvárosi születésnap

2010.02.22

Tiszaújvárosi születésnap

Gurmai Zita: el kell érjük, hogy minél több nő képviselhesse érdekeinket a magyar parlamentben

A hétvégén ünnepelte a tiszaújvárosi MSZP nőtagozata megalakulásának tizedik évfordulóját. Az eseményen részt vett és beszédet mondott Gurmai Zita, a szocialista párt országos nőtagozatának elnöke, európai uniós képviselő, aki bevezetőjében megköszönte a helyiek munkáját, kitartását.

 

Mint mondta, az emberek azért hoznak létre közösségeket, mert tudják: céljaikat csak úgy érhetik el, ha egymásra odafigyelve, összefogva, bizalommal dolgoznak értük. Erre legjobb példa a nők közösségei, akik nehéz évszázadokat vészeltek át egymást segítve, támogatva a háborúk viharai, nélkülözés közepette, gyakran úgy, hogy sorsuk alakulásába a férfiközpontú társadalom semmi beleszólást nem engedett.

 

Mára a helyzet megváltozott, de nőként még mindig naponta megosztják idejüket és energiájukat a hivatás és a családi élet között, s ennek megoldása összefogás, segítség és csapatmunka nélkül nem megy. Dolgoznak azért, hogy az esélyegyenlőség, a férfiak és a nők egyenlő bérezése ne csupán elméletben létező terv lehessen.

 

Azért, hogy a nők, az anyák választhassanak, s maguk dönthessenek sorsuk felől: otthon szeretnének maradni gyermekükkel, vagy inkább magas színvonalú, biztonságos bölcsődét vagy óvodát keresnek számunkra, amíg ők dolgoznak - tisztességes bérért, ugyanannyiért, mint az apák.

 

Azért, hogy a nők ne válhassanak erőszak áldozatává; hogy legyen, aki védelmet nyújtson nekik, ha éppen elveszítik munkahelyüket, vagy egyedül kénytelenek nevelni gyermeküket. Küzdeni kell azon nőtársakért, akiknek a béke, az ennivaló, a víz most még elérhetetlen fogalmak.

 

S végül azért, hogy megmutathassák: politikusként, nőként és családanyaként is vezető szerepeket tudnak betölteni s képesek harcolni azért, hogy szempontjaikat érvényesíthessék, érdekeiket megvédhessék.

 

Gurmai Zita hangsúlyozta: a tiszaújvárosi közösség munkájával példát mutat minden nőnek és férfinak - különösen most, ezekben a válsággal, pénzügyi nehézségekkel terhelt időszakban. Példát mutat arra, hogy nem szabad csüggedni.

 

Választás, lehetőség, eredmények: olyan kulcsszavak, amelyeket különösen most, a 2010-es parlamenti választások előtt tudatosítanunk kell mindenki számára. A választójog olyan szociáldemokrata eszköz, amellyel mindenkinek élnie kell, aki cselekedni akar magáért és embertársaiért - emelte ki Gurmai Zita. Gyermekeink, unokáink jövője a tét, s ezért felelősséggel tartozunk. El kell érjük, hogy minél több nő képviselhesse érdekeinket a magyar parlamentben - ígérem, hogy a Magyar Szocialista Párt mindent meg fog tenni ennek érdekében - tette hozzá.

forrás: mszp.hu