Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Soha nem tapasztalt mértékű megmozdulás

2010.02.24

Szülési szabadság: formálódik az európai szabályozás

Kép

A Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság, amelynek dr. Gurmai Zita, szocialista EP képviselő is tagja, nagy többséggel szavazta meg Edite Estrela, a szakbizottság portugál szocialista alelnökének jelentését kedden az Európai Parlamentben. A jelentés többek között a várandós, a gyermekágyas vagy szoptató munkavállalók munkahelyi biztonságának és egészségvédelmének javításáról szól.

 

Gurmai Zita örömtelinek nevezte, hogy a szakbizottság nagy többséggel (19 igen, 6 nem, 8 tartózkodás) elfogadta Edite Estrela jelentését. Britta Thomsen, a szakbizottság S&D-s koordinátora úgy véli, a jelentés nagy előrelépés az európai nők jogaira nézve, hiszen a nőknek ezentúl joguk lesz a teljesen fizetett szülési szabadsághoz.

 

A javasolt szabályozás konstruktívan áll a szülői feladatok megosztásához és a szülési szabadság időtartamához, valamint külön foglalkozik a rugalmas munkaszervezéssel, az elbocsátás tilalmával és külön kitér a munkahelyi egészség és biztonság kérdésére. "A jelentés azon a politikai felismerésen alapul, miszerint a gyermekeket kell az előtérbe helyezni, azaz meg kell teremteni a feltételét, hogy a szülők, legyenek férfiak vagy nők, össze tudják egyeztetni a munkát a magánélettel" - véli Gurmai Zita.

 

Az elfogadott jelentés rendelkezik 20 hét teljesen fizetett szülési szabadságról, ezen belül két hét teljesen fizetett apasági szabadságról. A képviselőasszony fontosnak tartja, hogy az apák is a kezdetektől aktívan részt vegyenek a gyermekek nevelésében. Estrela alelnök szerint a szülési, illetve az apasági szabadság alapvető jogok, ugyanazon érem két oldalát képviselik. A portugál szocialista képviselő hangsúlyozta: fontos, hogy az apukák és az anyukák együtt kísérhessék figyelemmel gyermekeik növekedését és fejlődését.

 

Gurmai Zita kiemelte, hogy még soha nem tapasztalt ilyen mértékű megmozdulást az európai nők részéről, akik követik az eseményeket és kiállnak a progresszió mellett. Az S&D frakcióval együtt szavaztak a liberálisok, a zöldek és a GUE-NGL frakció is. Az Európai Parlament előreláthatóan márciusban szavaz plenáris ülésén a jelentésről.

forrás: mszp.hu