Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

MSZP: 11 ezer forinttal csökkent az egészségügyiek bére az Orbán kormány alatt

2011.08.23
Azonnali bérrendezést sürget az egészségügyben Garai István szocialista országgyűlési képviselő pártja nevében. A KSH adatai szerint egyetlen év alatt 11 ezer forinttal csökkent az egészségügyben dolgozók bére.

"A siker tehát továbbra is borítékolható. De mi lesz a betegekkel?" – kérdi az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága szocialista tagja az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményében, amelybeni pártja nevében arra szólítja fel a legnagyobb kormánypártot, hogy "haladéktalanul rendezze az egészségügyben dolgozók bérezését."

Mint Garai írja, a legfrissebb statisztikák szerint folytatódik az a trend, ami már a tavaszi adatokból is látható volt: folyamatosan csökken az egészségügyi dolgozók fizetése. A KSH-adatai alapján míg 2010 első hat hónapjának átlagkeresete 130 ezer forint volt, 2011 első felében már csak 119 ezer forint, azaz nettó tizenegyezer forinttal kevesebb, mint a kormányváltás idején. A rezidensek esetében – elsősorban az igazságtalan, egykulcsos adórendszer miatt – szintén nettó bércsökkenés következett be: az átlag nettó rezidens bér 2010-ben 88 és fél ezer forint volt, míg az idén, az új adórendszerben már csak 83 ezer 800 forint.

Eközben a képviselő megfogalmazása szerint a kormány "győzelmi jelentést ad" arról, hogy a 3,8 milliárd forintot osztott szét ”arra érdemes" egészségügyi intézmények között az adósságállományuk csökkentésére, "azt pedig talán az orvosi titoktartás részének tekinti, hogy a jövőre tervezett újabb 250 milliárdos megszorítások fő alanya megint az egészségügy lesz".

Forrás: nol.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.