Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Kivizsgálást akarnak az aláírók a kórház ügyében

2011.06.27

A csütörtöki testületi ülésen napirend előtti felszólalásában a Félegyházi Civil Kontroll kezdeményezésével kapcsolatban dr. Garai István elmondta, hogy csaknem 4 ezren írták alá az aktív betegellátás visszaállítását sürgető dokumentumot.

Az aláírók felszólítják Kiskunfélegyháza képviselőtestületét az aktív betegellátás rendszerének helyreállítására, és vizsgálatot várnak a megszüntetés körülményeiről, hátteréről, és a személyi felelősségről. Kérik továbbá azt is, hogy a testület nyilvános ülésen tárgyalja a kórház, és az aktív betegellátás helyzetét.

A kiskunfélegyházi és a kecskeméti kórházak között létrejött megállapodás hátteréről és lehetséges hatásairól tavaly szeptemberben így nyilatkozott Bányai Gábor, a kecskeméti megyei kórházat fenntartó Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke:

- A kiskunfélegyházi önkormányzat súlyos pénzügyi válsággal küzd. A segítségünket kérték, mi pedig megpróbáltuk a lehető legjobb megoldást megtalálni. A jogszabályi kötöttségek túl nagy mozgásteret nem tettek lehetővé. A megyei önkormányzat kötelessége az egészségügyi ellátást biztosítani a térség lakóinak. A szóbanforgó döntés racionális alapon született, és az érzelmeket tekintve kavar viharokat. Egyszerűen nem volt más választásunk, mint hogy ebbe a szerződésbe bele kellett menni: aktív és krónikus rehabilitációs ágy csere történt a két intézmény között.

- Átmenetinek, vagy véglegesnek tekintendő ez a megoldás?

- Átmeneti. Hosszabb távon két alternatíva kerülhet szóba. Az egyik, hogy Kiskunfélegyháza visszaveszi az aktív ágyakat, és visszaáll a régi rend. Ez 300-500 milliós plusz kiadást jelentene a városnak. A másik lehetőség, hogy teljes egészében átadják az intézményt a megyei kórháznak. Mindkét megoldásnak van jó, és rossz oldala egyaránt. A tét azonban 60 ezer ember ellátása. Arról pedig mindenkit biztosíthatok, hogy a betegek érdekei nem sérülhetnek. Úgy gondolom, hogy 2012-ben, a Pólus kórház elkészültével megérik az idő arra, hogy a két kórház szoros integrációban működjön együtt, és egyenlő ellátási esélyt kapjon a beteg, bármelyik településen lakik.