Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Kitiltották Garai doktort

2013.01.02

A Kiskunfélegyháza-Kiskunmajsa közötti út felújítása 28 hónap „közbeszerezgetési” eljárás után valósult meg, az ünnepélyes átadásról pedig „kitiltottak”.


Az elmúlt években számtalan alkalommal használtam a fenti útszakaszt autóval, de biciklivel is a közvetlenül és közvetve érintett településekre ellátogatva. Személyes tapasztalataim is megerősítették a lakosság, vállalkozások, intézmények panaszait a kátyúkról és egyéb balesetveszélyes út-megrongálódásokról.

Megjegyzem, hogy az előző parlamenti ciklusokban is számos útszakasz felújítását és megépítését sikerült kilobbiznom (pl. Kiskunfélegyháza északi elkerülő út és Móricgát-Bugac közötti út kiépítése, Szank-Jászszentlászló út teljes felújítása , de közlekedésbiztonsági szempontból idesorolhatóak a mintegy 600 millió forint pályázati forrásból megvalósult kerékpár utak is).


A Bajnai Kormány idején számos személyes és hivatalos írásbeli konzultáció és kérelem után sikerült elérnem, hogy a Bajnai-kormány a 2010. március 24-ei ülésén kiemelt projekt támogatásról döntve, 1,439 milliárd forintot szavazott meg az 5402 sz. Kiskunfélegyháza-Kiskunmajsa útszakasz magas szintű rekonstrukciójára (Pl. 33 buszöböl kiépítése, két meglévő híd rekonstrukciója). A kormányváltás után csaknem egy tucatszor kértem az érintett Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot a beruházás elindítására.

A válaszokban egyetlen egyszer sem említették, hogy a megszavazott 1,4 milliárd támogatás kevés lenne a teljes körű, magas szintű beruházáshoz, állandóan a közbeszerzési eljárásra hivatkoztak.


Részletek Dr. Fellegi Tamás Nemzeti Fejlesztési Miniszter 2010. 08. 11-én kelt válaszából:


„… a közbeszerzési törvény módosítása 2010. 09. 15-i hatályba lépése után” ….”A munkavégzés tehát 2011 tavaszán kezdődhet meg,….a felújítási munkák akár 2011. elejére befejeződhetnek…” A „Térségi elérhetőség javítása a 5402. j. úton tárgyú kiemelt projekt támogatásáról, a megvalósításhoz 1,4 milliárd forint megítéléséről a 2010. március 24-i kormányülésen született döntés….”


A miniszteri válasz egyértelműen bizonyítja a bevezető soraimban leírtakat. Mindezek után a „közbeszerezgetés” a Kormány-döntés után 28 hónapig tartott és 3,1 milliárd forintos költségnél „állapodott meg”.


Az átadási ünnepségre „pofátlan módon” az érintett szakemberek és politikusok nem hívtak meg, és amikor „pofátlan módon” mégis megjelentem, a csaknem fél tucat hozzászóló „sikerlenyúló ünnepi beszéde” után nem kaptam lehetőséget a fenti tények közzétételére.


Garai István Levente dr.

országgyűlési képviselő (MSZP)