Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Jól jön a gyors segítség

2010.01.06

Jól jön a gyors segítség

A krízisalap folytatását kérte Mesterházy a kormányfőtől

Kép

 

A január végén befejeződő krízisalap-program folytatását kérte Bajnai Gordon kormányfőtől az MSZP miniszterelnök-jelöltje. A szocialista frakcióvezető elmondta, hogy a kormányfő ígéretet tett a program folytatására, aminek révén egyszeri, vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak a rászoruló családok.

 

 

Mesterházy Attila hangsúlyozta: a tény, hogy a GDP-hez viszonyítva 3,9 helyett 3,6 százalék lett a 2009-es hiány, azt mutatja, hogy a kormány betartotta, amit vállalt. Sikerült olyan költségvetést végigvinnie, amelynek következtében helyreállt a nemzetközi bizalom Magyarország iránt. Hozzátette: remélik, hogy jó pénzügy- és gazdaságpolitikával idén is lehet tartani a 2010-re várható hiányt, a 3,8 százalékot.

 

A politikus megjegyezte, hogy bármilyen kormánya is lesz az áprilisi választások után az országnak, tartania kell ezt a gazdaságpolitikai irányt, mivel így lehet a válság negatív hatásait tompítani.

 

Mesterházy Attila felhívta a figyelmet arra, hogy idén még nem lesz vége a válságnak. Az csak akkor fejeződik be, ha a munkanélküliségi adatok visszatérnek a válság előtti szintre. Mindez azt jelenti, hogy válság hatásait még több évig kell kezelni. Ezért is fontos a krízisalap folytatása.

 

A kríziskezelő programot a gazdasági válság miatt átmenetileg nehéz helyzetbe került családok gyors megsegítése érdekében indította el a kormány 2009 augusztusában.

 

2010 januárjáig a regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságokhoz 84 ezer kérelem érkezett. Ezekből 76 ezret bíráltak el. A családok átlagosan negyvenezer forint támogatáshoz juthatnak a kríziskezelő programból. Az alapba eddig 4,2 milliárd forint gyűlt össze a felajánlásokból.

forrás: mszp.hu