Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Garai: A közgyógyellátás is veszélyben van?

2011.03.01

A felszólalás szövege:

DR. GARAI ISTVÁN LEVENTE (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Orbán Viktor miniszterelnök úr és Matolcsy György miniszter úr különböző hazai és nemzetközi médiumokban nyilatkozott arról, hogy az elkövetkezendő időszakban, illetve már az idén is jelentős költségvetési megtakarításokra van szükség, amely érintheti az oktatást, a szakképzést, a nyugdíj- és szociális rendszert, a közösségi közlekedést és - ami engem érint szakmámnál fogva - sajnos nagyon sok beteg embert és az egészségügyi rendszert.

Szekeres Imre képviselőtársam egy írásbeli kérdésére kapott válaszában már részleteket is megtudhatott, miszerint az egészségbiztosítás természetbeni ellátásainak és finanszírozási konstrukciójának megújítása előreláthatóan szintén jelentősebb megtakarításokat fog eredményezni. Abból az egészségügyből, ami önök szerint is alulfinanszírozott volt az elmúlt időszakban?

A közgyógyellátás rendszerét 2006-ban alakította át az akkori kormány azzal a céllal, hogy többek közt egyértelműen az olcsóbb gyógyszerek felhasználásának irányába terelődjön el a piac, és a keret maximális összege 12 ezer forint havonta. Az egyéni gyógyszerkeretet a napi legalacsonyabb terápiás költségű gyógyszerek térítési díja alapján állítják össze az egészségbiztosító szakemberei, így az, hogy az azonos hatású gyógyszerek közül az olcsóbbakat akarják önök ösztönözni, ilyen rendszert kívánnak bevezetni, lényegében már megvalósult. Kérdés, hogy akkor önök most mit akarnak bevezetni. Állandóan riogatják a választópolgárokat és a betegeket a százmilliárdos gyógyszerkassza csökkentésével. Ha és amennyiben csökkentik a támogatások arányát, úgy az értelemszerűen árnövekedést fog okozni, tehát többet kell majd fizetni a betegeknek a gyógyszerekért. Remélem, hogy nem így lesz.

A közgyógyellátást jellemzően az idős, rossz szociális helyzetű, gyakran több betegséggel küzdő emberek igénylik, akiknek minden forint számít. A tervezett intézkedések az ő pénztárcájukat is érinteni fogják, hiszen amennyiben a keret nem fedezi a szükséges gyógyszer árát, akkor a betegnek kell azt kifizetnie.

Mivel az idei évi költségvetésben nem emelték a közgyógyellátás havi keretét, sőt a közgyógyellátás éves előirányzatát több mint 7 százalékkal csökkentették, egyértelmű, hogy rosszabbul fognak járni az érintett betegek. Félő azonban, hogy még tovább csökkentik, csökkenthetik a támogatás összegegét.

Kérdezem ezért tisztelt miniszter urat, illetve államtitkár urat: a bejelentett megszorítások révén milyen mértékben csökken a gyógyszerkassza? A gyógyszerkassza lefaragása miként érinti a közgyógyellátás rendszerét? Milyen további csökkentések várhatóak még a közgyógyellátás előirányzatában? A reformok - idézőjelbe téve - milyen változásokat okoznak majd a közgyógyellátás területén?

Mindezek mellett azt is tudni szeretnénk, hogy mit értenek pontosan azon, hogy az egészségbiztosítás természetbeni ellátásainak és finanszírozási konstrukcióinak megújítása, idézőjelbe téve. Ez mit jelent, és mibe fog kerülni a betegeknek? És végül: a gyógyszerek esetleges megdrágítása mennyivel fogja megnövelni a betegek állapotának romlásával - ami ebből következhet - a kórházi kezelések költségét?

Tisztelettel várom válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.