Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Élet. Pálya. Modell?

2014.04.29

Mik a legközhelyesebb gondolatok, ha a pedagógusokra gondolunk? Zömmel nők. Keveset keresnek. Hoffman Rózsa megkeserítette az életüket. Sajnos mindhárom állítás igaz, sőt a három össze is függ egymással. Íme az új pedagógus életpálya-modell kiskunfélegyházi vesztesei.

tanar.jpg


Az anyaságot büntetik

A családbarátság jegyében a pedagógusi életpálya-modell minden más szektornál jobban bünteti az anyaságot. Bizony ám, nem is csak úgy bújtatva, ahogy a gonoszmultiknál szokás, hanem feketén-fehéren írásba fektetve. A pedagógus minősítési rendszerben ugyanis nem számítanak az otthon, gyeden, gyesen töltött évek. Büntető.

Így van az, hogy Irén, aki 1997 óta van a pályán, (gyermekotthonban gyógypedagógusként dolgozott már az egyetemi tanulmányai mellett) tizenhét évéből varázsütésre csupán öt, azaz öt szakmailag értékesnek mondott éve maradt. Az ok egyszerű. A diplomaszerzés előtti, a nem pedagógiai, hanem szociális területen ledolgozott és a három gyermekével otthon töltött évek nem számítanak. Bár állományban volt végig, a munkaviszonya nem szakadt meg a gyes miatt, neki például nem kell fáradnia a portfóliókészítéssel.

Család- és gyermekvállalás-párti intézkedés. Nem kellett volna annyit szülni. Ja de. Hisz fogy a magyar. Akkor ahelyett, hogy ő nevelgette volna őket, a pedagógus, ment volna hamar vissza dolgozni, a gyerek meg a bölcsődébe, tök logikus. Hogy nincs is bölcsőde? Azt csak úgy mondják ám, minden van, ha megfizeted. Sebaj. Ha már így jártál és kipotyogtattál 2-3 gyereket, még ha minimális időt is maradtál velük otthon, megjártad. De van még itt más is.

Ne tessék túl okosnak lenni

A tanári fizetésről talán nem kell elmondanunk, mennyire versenyképes jövedelmet jelent. A feljebb emlegetett Irén például 38 évesen, két diplomával a "Pedagógus I." - es besorolásával bruttó 245 ezer forintot keres, ebből 160-at kap meg. Azért ennyit, mert az életpálya bevezetésekor azért a biztonság kedvéért a szakszolgálatok dolgozóitól még elvették a "különleges szakértelemért" járó pótlékot.

A "rendes" pedagógusok is megtudhatták, hol a helyük. Ha a munkájuk ellátásához elégséges főiskolai helyett egyetemi diplomájuk van, azt sokhelyütt nem veszik figyelembe, sőt, úgy hírlik, hogy Miskolcon a munkaszerződések előlapjait cserélgetik a Klikben a havonta az állam zsebében maradó húsz-harmincezer forint reményében. A papír türelmes. (Az előbbi ügybe a többtucatnyi érintett nevében a szakszervezet perli a Kliket, utóbbi ügyben pedig a rendőrség folytat nyomozást.)

A szakirányú főiskolai végzettség mellett különböző egyetemi diplomával is rendelkező gyógypedagógusokat az új rendszer ráadásul "visszaminősítette" főiskolai szintre. A pedagógiai szakszolgálatnál dolgozóknak 2015-ig kötelező szakvizsgát tenniük. A képzés ára saját zsebből fizetendő, támogatás nyista. Az ára? Potom félmillió forint nem lesz rá elég, egy félév saccperkábé 150 ezerbe fáj.

Az a sok feleslegesen megszerzett diploma egyébként az egész rendszerben csak kavarodást okozott. Nem is veszik már figyelembe egynémely esetben, hogy az illető tanár megszerezte. Tanultak nyakra-főre ész nélkül, de minek - gondolhatta valamelyik potentát, majd felidézte a fejlesztési minisztert, aki ugye milyen jól elboldogul diploma nélkül is, lehet hogy még a megnyirbált egyetemi képzések is felrémlettek előtte a fölösleges szakokkal, és már hozták is a szabályokat a "túlképzett" tanárok számára. Végül is "csak" tanárok... Akik mellesleg a csilliárd forinttal támogatott gyermekvállalási programok végtermékeit oktatják.

Gyógypedagógusnak inkább ne menj

A szakszolgálatoknál dolgozókra kifejezetten pikkelhetnek odafent. Rájuk hárul minden, ami logopédia, gyógytestnevelés, korai fejlesztés és a konduktív pedagógiai ellátás, nevelési tanácsadás, pályaválasztási tanácsadás, tehetséggondozás, súlyos- halmozottan fogyatékos gyerekek fejlesztő nevelése. Ők azok, akik az előrelépéshez szükséges minősítő eljárás során csak egyszerűsített portfóliót tölthetnek fel, így nem kaphatnak mesterpedagógusi minősítést.

A pedagógusként foglalkoztatott gyógypedagógusok és egyéb szakszolgálatoknál dolgozó szakemberek, hiába a Nemzeti Pedagógus Kar tagjai, és tartoznak egyik papíron a pedagógus életpálya-modell alá, nem egyenlők a többi "rendes" pedagógussal. Igaz, tulajdonképpen örülhetnek, hiszen a rendszer "legalján", a speciális intézetekben dolgozó kollégáiknál jobban jártak, mert ővelük a már megkapott fizetésemelést visszafizettették. Tévedtünk, bocs.

De legalább ott a sok szabadság...

Mióta világ a világ a pedagógusokat azért szokás irigyelni, mert a téli-nyári- tavaszi szünetben a közvélekedés szerint nekik nem kell dolgozniuk. Kivéve, akiknek mégis. Lássuk például a pedagógiai szakszolgálatokat. Oké, ők papíron nem is igazi pedagógusok, "csak" logopédusok, meg sérült, fejlesztésre szoruló gyerekeinkkel dolgoznak, vakargatta valószínűleg a fejét valaki egy minisztériumi irodában.

A szakszolgálatnál dolgozó gyógypedagógusoknak ezért aztán már nem jár a pedagógus pótszabadság. 46 nap helyett 21 nap alapszabadságot kapnak, plusz a munkában eltöltött évek alapján járó napokat. Hogy mit fognak csinálni nyáron, még nem tudják, ami különösen azért érdekes, mert sokan azért választották ezt a pályát, mert a nagyszünetekben így otthon tudtak lenni a saját gyerekeikkel, és az alacsony fizetést némileg ellensúlyozni tudta az, hogy legalább a gyerekek szüneti felügyeletét nem kellett pénzért megoldaniuk. Már ameddig az önkormányzat ezt engedélyezte a számukra. Most már azonban a Klik alá tartoznak, ahol ismételt kérdésre is azt a választ kapták, hogy ugyan vizsgálatot nem szerveznek és fejlesztő foglalkozásokat sem tartanak a nyári szünidőben, mert kinek, de dehogy fognak pótszabadságot kapni, azt eddig sem szabadott volna nekik azt kiadni (örüljenek, hogy ezt legalább visszakérni nem tudják "fentről").

A bölcsődei gondozó nem pedagógus, de nekik még rosszabb

A pedagógusnak nem számító, szociális ágazatba sorolt, de majd egyszer szintén életpálya-modellt kapó bölcsődei gondozókat viszont nagy öröm érte a héten! Megtapsolhatták az államtitkárt, aki elmondta nekik, hogy milyen sok szép bölcsőde épült, és egyre jobb körülmények között dolgozhatnak. Ja. Harmadannyival több gyerekkel csoportonként és majdnem ugyanannyi pénzért, mint négy éve. Igaz, ez már akkor is megalázóan kevés volt, de hálistennek jött az egykulcsos adó, így sokaknak még csökkent is a fizetése 2-4 ezer forinttal. Bár kétségtelen, a sztrájkfenyegetések hatására azért meg lehetett egyezni némi (a pályán töltött idő arányában 6-17 ezer forint bérpótlékban) egy hónappal a parlamenti választás előtt, így van aki akár százezer forintot is hazavisz havonta.

Nekik ennyi jár: a legjobbaknak nyugdíjazáskor vörös rózsa, államtitkári puszi és kitüntetés a jutalma. A virágból is látszik, közleményekben is alig győzik hangsúlyozni, hogy tökre tisztelik őket meg minden.

A pedagógusok (és szakszolgálati dolgozók) számára rózsa nélkül is marad a félelemmel vegyes öröm, hogy az oktatásügy éléről ugyan eltűnt Hoffmann Rózsa, de vajon a recsegő-ropogó daráló hogyan és kivel forog tovább...