Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Csökkenő adminisztratív terhek

2010.01.06

Csökkenő adminisztratív terhek

A szolgáltatási irányelv a válságkezelés fontos eszköze

 

"Komoly lökést adhat a kis- és középvállalkozások (kkv) fejlődésének, jótékonyan tompíthatja a gazdasági válság következményeit, és így a recesszióból való mielőbbi kilábalás fontos eszközévé válik a szolgáltatási irányelv" - nyilatkozta Herczog Edit szocialista európai parlamenti képviselő abból az alkalomból, hogy az óév utolsó napjaiban végre működni kezdett a 2006 végén - a régi és az új tagállamok között heves viták nyomán - elfogadott uniós jogszabály a szolgáltatások szabad áramlásáról.

 

Az EU 27 tagállamának december 28-ig kellett átültetnie saját jogrendszerébe a szolgáltatási irányelv rendelkezéseit, ami formálisan mindenütt meg is történt. Ugyanakkor a nemzeti ipari és kereskedelmi kamarák visszajelzései szerint a direktívából fakadó jogalkotási feladatokat a tagállamok harmadában nem sikerült maradéktalanul és pontosan végrehajtani. "Örömmel tölt el, hogy sok éves huzavona után megteremtődtek a szabad szolgáltatásnyújtás feltételei az egységes piacon - mondta Herczog Edit -, ám az Európa-szerte súlyos foglalkoztatási problémákhoz vezető válság közepette elsődleges politikai és gazdasági kérdés, hogy a gyakorlatban is megvalósuljon az irányelv valamennyi rendelkezése".

 

A szocialista EP-képviselő szerint aggodalomra ad például okot, hogy a szolgáltatási irányelvben előirányzott egyablakos ügyintézési pontokat sok tagállamban kapkodva, az utolsó pillanatban hozták létre. Ezért félő, hogy - a rendszerek összehangolatlansága miatt - az interneten keresztül történő ügyintézés egyelőre nem lesz zökkenőmentes. Gondot jelent az is, hogy a tagállamok nagy többségében ezek az ügyintézési pontok csak a nemzeti nyelven hozzáférhetők a vállalkozók számára. Márpedig az irányelv egyik fő célja éppen az volt, hogy csökkentse a kkv-kra nehezedő adminisztratív terheket - emlékeztetett Herczog Edit, aki annak idején az új tagállamok EP-képviselői között meghatározó szerepet játszott a szolgáltatási direktíva legvitatottabb részeinek kidolgozásában.

 

Az egyablakos ügyintézési pontok kialakítása, a nemzeti jogszabályok egyszerűsítése és az egyéb vállalkozásbarát intézkedések nagymértékben elősegíthetik a kkv-k új piacokra való belépését, aminek - a kínálat bővülése révén - a fogyasztók is egyértelmű nyertesei lesznek. Éppen ezért a tagállamok illetékes hatóságai a szolgáltatási irányelv átültetése után sem ülhetnek ölbe tett kézzel. Okos kommunikációval mindent meg kell tenniük azért, hogy a kkv-k nemzeti szinten is teljes körű és pontos információkhoz jussanak az új lehetőségekről. "Ezen is múlik, hogy mennyire lesz hatékony az uniós válságkezelés, és hány munkahelyet tudunk Európában megmenteni" - figyelmeztetett Herczog Edit.

 

Háttér:

 

Az EU területén bejegyzett társaságok 98 százaléka kkv, ez a szektor a növekedés és a munkahelyteremtés motorja Európában. A kkv-k zöme azonban kizárólag a saját helyi, regionális vagy legfeljebb nemzeti piacain tevékenykedik. Nem kevés példa tanúskodik arról, hogy a kkv-kat a más tagállamokban meglévő jogi és adminisztrációs akadályok riasztják vissza a határon átnyúló terjeszkedéstől, mert a piacra lépés egy másik országban nemcsak költséges, hanem időigényes is.

 

Ezen hivatott segíteni a 2006-ban elfogadott szolgáltatási irányelv azzal, hogy megnyitja az utat a szolgáltatási tevékenységek szabad gyakorlása előtt más uniós tagállamok területén. A vállalkozásoknak eztán nem kell más tagállamban is telephelyet létesíteniük, ha ott szolgáltatást kívánnak nyújtani, nem kell további adminisztratív eljárásokat teljesíteniük és a fogadó ország szabályainak megfelelniük. A tevékenység gyakorlását az ottani hatóságok nem köthetik előzetes engedélyhez sem, igaz, bizonyos korlátozások ésszerű indokok alapján azért lehetségesek. A kkv-k életét könnyíti az is, hogy az egyablakos ügyintézési pontokon keresztül elektronikus úton is megszerezhetnek minden információt a szolgáltatásnyújtás megkezdéséhez egy-egy tagállamban előírt követelményekről, és ugyanott el is végezhetik az összes szükséges nyilvántartásba vételi és egyéb eljárást.

 forrás: mszp.hu