Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

"A Transelektro Ganz Röck (TEGR) munkatársaival folytatott több napos békés megbeszélést követően a társaság ügyfele, az Alstom megkezdi a saját tulajdonát képező berendezések felpakolását és előkészületeket tesz azok elszállítására beszállítójának telephelyéről" - áll az Alstom cég MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

A közlemény szerint "az eszközök az Alstom Power tulajdonát képezik és a két társaság közötti jogviszony beszállítói és ügyfél kapcsolaton alapul. Az Alstomnak minden szükséges jogi dokumentáció és engedély a birtokában van a berendezések elszállítására".

A vállalat hangsúlyozza: "megértjük a munkavállalók csalódottságát és dühét, de kijelentjük, hogy ennek kifejezése nem a megfelelő célpontra irányul".

Fórika Ibolya, az Alstom Hungary Kft. kommunikációs igazgatója szombaton közölte az MTI-vel: a társaság rendelkezik a TE Ganz-Röck Zrt. vezérigazgatója által aláírt engedéllyel, amely szerint a német cég a kiskunfélegyházi telephelyről elszállíthatja a megmunkált termékeket.

A kiskunfélegyházi cég közel száz dolgozója csütörtök óta demonstrál az üzem bejárata előtt. Az Alstom már pénteken éjfél után el akarta szállítatni a TE Ganz-Röck Zrt. kiskunfélegyházi gyárából a korábban elkészített termékeket, de a sztrájkoló munkások miatt erre nem került sor.

Az MTI tudósítójának szombaton a sztrájkoló munkások elmondták: több mint hat hónapja nem kapták meg bérüket.

Az energetikai gépgyártásra és edénygyártásra szakosodott kiskunfélegyházi gyárban két éve csak késleltetve, hosszabb-rövidebb ideig tartott munkabeszüntetések után kapták meg elmaradt bérüket a dolgozók.

Amikor a TE Ganz-Röck Zrt. teljes kapacitással termelt, a társaság állandó alkalmazotti létszáma 370 körül volt, és rendszeresen 120 külsőst foglalkoztatott a Kiskunfélegyháza környéki településekről.

A TE Ganz-Röck Zrt. többségi tulajdonosa a Resonator csoport, a kisebbségi - 45 százaléknyi - tulajdoni hányaddal pedig a Vegyépszer csoport.

MTI